Suroviny
- rajčata 1 kg
- olej (ideálně olivový) 200 ml
- Česnek 3 stroužky
- pár snítek tymiánu
- Sůl
Postup přípravy
- Rajčata překrojte na polovinu a odstraňte z nich semínka s tekutinou.
- Půlky rozložte rovnoměrně do velké pánve, přidejte hranou nože rozmáčknutý česnek, snítky tymiánu a vše zalijte olejem.
- Pánev na mírném ohni zahřejte, až olej začne jemně bublat a takhle rajčata vařte cca 1,5 hodiny, dokud nezměknou a neopečnou se. Během procesu je několikrát opatrně obraťte a nakonec lehce osolte.
- Ještě horká rajčata spolu s česnekem naskládejte do sklenice, zalijte trochou oleje a zavíčkujte. Tak vydrží v lednici asi měsíc, pokud je chcete na později, vyplatí se je sterilovat. Zbylý olej ovoněný bylinkami můžete využít do těstovin nebo na salát.