Rajčata v nejlepší sezoně si užijte čerstvá, ale jejich výtečnou chuť si můžete uschovat i na později. Vyzkoušejte báječný recept na rajčatový konfit. Je to něco mezi sušením a vařením, rajčata se totiž nechávají pomalu péct v oleji. Pak jsou vynikající na bruschetty, v toustech nebo do těstovin.
1 porce
120 minut
Suroviny
rajčata
1 kg
olej (ideálně olivový)
200 ml
Česnek
3 stroužky
pár snítek tymiánu
Sůl
Postup přípravy
Rajčata překrojte na polovinu a odstraňte z nich semínka s tekutinou.
Půlky rozložte rovnoměrně do velké pánve, přidejte hranou nože rozmáčknutý česnek, snítky tymiánu a vše zalijte olejem.
Pánev na mírném ohni zahřejte, až olej začne jemně bublat a takhle rajčata vařte cca 1,5 hodiny, dokud nezměknou a neopečnou se. Během procesu je několikrát opatrně obraťte a nakonec lehce osolte.
Ještě horká rajčata spolu s česnekem naskládejte do sklenice, zalijte trochou oleje a zavíčkujte. Tak vydrží v lednici asi měsíc, pokud je chcete na později, vyplatí se je sterilovat. Zbylý olej ovoněný bylinkami můžete využít do těstovin nebo na salát.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.
Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.
Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světapřipravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!