Head
- vejce 3 ks
- salko 1 plechovka
- máslo 500 g
- hladká mouka 500 g
- cukr moučka 325 g
- jedlá soda 1 lžíce
- mléko 125 ml
- vanilka 1 sáček
- škrob 25 g
Postup přípravy
Cukr, vejce, med a máslo vymícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bikarbony a hladkou mouku speciál (smícháme rovnou v míse).Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme natenko, dokud je ještě těsto teplé (studené se hůře válí).V případě potřeby můžeme těsto ohřát v mikrovlnce.Pečeme asi 2–3 minuty (při cca 200 °C) na vymazaném a vysypaném plechu otočeném dnem vzhůru. Po upečení těsto sesuneme na vál a ihned odřežeme okraje, aby byly rovné (studené těsto se láme).Odřezky z těsta rozdrtíme válečkem a odložíme na posypání.
Náplň 1: Vymícháme máslo a postupně přidáváme Salko.
Náplň 2: Vymícháme máslo s cukrem a vanilkou. Z mléka a škrobu uvaříme kaši, a když vychladne, přidáme ji postupně do máslové hmoty. Dobře vyšleháme.
Pláty těsta (můžeme potřít uvařenou kávou) plníme střídavě 3x náplní č. 1 a 2x náplní č. 2.Karamelové náplně je víc a je potřeba počítat s tím, že se jí potírá i vrch koláče. Každou vrstvu karamelové náplně posypeme sekanými ořechy. Povrch posypeme rozdrobenými zbytky ořezaných okrajů a posekanými ořechy.Můžeme tence pocákat čokoládovou polevou.