Knedlíky
- polohrubá mouka 500 g
Zvěřinové ragú
- olivový olej 4 lžíce
- pancetta (nakrájená na nudličky - volitelné ) 80 g
- kořenová zelenina 250 g
- řapík celeru
- česnek
- krupicový cukr 1 lžička
- hustý rajčatový protlak 2 lžíce
- suché červené víno 500 ml
- zvěřinový ( - volitelné ) 250-300 ml
- cibule 1
- černý pepř 6
- nové koření 5
- citronová šťáva
Postup přípravy
- Zvěřinové ragú: Očištěné maso nakrájejte na menší kostky. V kastrolu rozpalte polovinu tuku, zprudka na něm opečte maso, aby se zatáhlo, pak vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přidejte zbylý tuk, slaninu, kořenovou zeleninu a opékejte asi šest minut dorůžova. Přihoďte řapíkatý celer, cibuli a nakonec česnek a míchejte dalších pět minut, až vše zezlátne. Posypte cukrem a restujte asi dvě minuty, dokud zelenina nezkaramelizuje. Vmíchejte protlak, také ho nechte zkaramelizovat (ztmavne a sladce se rozvoní), a pak vraťte maso. Přilijte víno, ocet, vývar, aby tekutina sahala zhruba do dvou třetin masa, přidejte koření, osolte, přiklopte a duste asi 30 minut na mírném ohni doměkka.
- Když je maso zcela měkké, podle potřeby dolaďte ragú solí, cukrem či citronovou šťávou, případně zredukujte dalším varem šťávu, aby více zhoustla, nebo naopak maso podlijte dalším vývarem a ještě chvíli povařte, aby bylo šťávy více. Pak stáhněte z ohně. Nechte 10 minut odpočívat a podávejte s knedlíkem.
- Knedlíky: Nejprve si osmahneme pokrájenou cibulku se slaninou, pak smícháme všechny ingredience dohromady a vypracujeme těsto. Hrníčky si vymažeme olejem a naplníme je těstem do tří čtvrtin, vkládáme do vroucí vody ve větším kastrolu, zakryjeme pokličkou a vaříme cca 20 minut.