Bezlepkové nudle
- bezlepková mouka 200 g
- vejce 3
Játrové knedlíčky
- vejce 1
Játrové knedlíčky
- sůl 1/2 lžička
Head
- cibule 1
- česnek 3
- pepř 1/4 lžička
- sůl 3/4 lžička
- bobkový list 3
- černý pepř 7 kulička
- nové koření 5 kulička
- pórek kus
Postup přípravy
- Použijeme skleněnou nádobu bez víka, troubu rozpálíme předem na 225°C. Na dno dáme lžičku oleje, maso žebry dolů, morkovou kost naležato. Po 17 minutách otočíme a 13 minut dopékáme.
- Pak maso vložíme do hrnce, zalijeme dvěma litry studené vody, výpekem a zahřejeme k bodu varu. Snížíme teplotu – vývar se nesmí vařit! Do hrnce dáme zbytek hlavních ingrediencí. Skrytým varem táhneme šest hodin. Maso vyndáme, scedíme přes hrubé a pak jemné síto. Můžeme dočistit bílkem. Maso obereme, vrátíme a dochutíme solí a pepřem. Zbytek čerstvé zeleniny nakrájíme nadrobno a necháme cca deset minut provařit. Polévku necháme volně vychladnout, před servírováním prohřejeme.
- Játrové knedlíčky: Játra rozmělníme nožem nebo je umeleme. Všechny přísady smícháme, vytvarujeme knedlíčky a vaříme je deset minut v litru vody.
- Bezlepkové nudle: V mouce vytvoříme důlek, kam rozklepneme vajíčka, promísíme vidličkou a ručně vypracujeme těsto. Rozdělíme na dva díly a rozválíme na tenké těsto (nutno dostatečně podsypávat moukou).