Suroviny
- lilek 3
- sezamová pasta tahini 1,5 šálku
- česnek 3 stroužky
- citronová šťáva z 1 citronu
- sůl 1/4 ML
- voda 1 šálek
- olivový olej 1 PL
Posyp
- petrželka 1 hrst
- rajčata 3
- piniové oříšky 3 ML
- koriandr 1 PL
Postup přípravy
- Lilek podélně rozřízneme na poloviny, nařízneme vnitřní část do tvaru mřížky. Lilek poté vložíme na pečicí papír vnitřní stranou nahoru a připravíme na pečení, jemně posolíme, pokapeme olivovým olejem a pečeme do změknutí na 200 °C. Smícháme tahini omáčku s česnekem dle chuti a citronovou šťávou.
- Připravíme zeleninovou směs z nakrájených rajčat, zelené papriky, mačkaného česneku, citronové šťávy, soli a olivového oleje. Vše dle chuti. Na lilek nalijeme tahini polevu a zeleninovou směs, petržel a koriandr.
Autor receptu: Jaroslav Hyjánek