Suroviny
- pórek
- brambory
- cibule
- olivový olej 2 lžíce
- kuřecí vývar 1 l
- smetana 200 ml
- máslo 3 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Brambory oloupeme, omyjeme i s ostatní zeleninou a vše nakrájíme na středně velké kousky. U pórku použijeme jen bílou část a zelenou necháme na později. V hrnci si rozehřejeme máslo s olivovým olejem, na který nejprve nasypeme pórek s cibulí a restujeme 2-3 minuty. Zalijeme vývarem, přidáme brambory, osolíme, opepříme a vaříme 30 minut do úplného změknutí. Nakonec vše rozmixujeme, přidáme smetanu a krátce provaříme. Na ozdobu použijeme zelenou část pórku, kterou orestujeme na trošce másla a dozdobíme s ním pórkový krém. Můžeme také v troubě opéct na kostičky nakrájený chléb a pórkový krém tím posypat.