Suroviny
- máslo 3 lžíce
- cibule 1 kus
- pórek 350 g
- kuřecí vývar 1.5 l
- brambory 1.5 kg
- sladká smetana 250 ml
- bílý pepř
- sůl
Postup přípravy
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a doměkka (ne dohněda!) na něm osmažíme cibuli a pórek. Mezitím si připravíme vývar – pokud použijeme kostku, rozpustíme ji v horké vodě. Jakmile je zelenina dostatečně měkká, zalijeme ji vývarem. Základ na polévku přivedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme, dokud nezměknou. Odstavíme. Až polévka trochu vychladne, rozmixujeme ji. Potom ji dáme tak na dvě hodiny do ledničky. Vychlazenou polévku podle chuti okořeníme a vmícháme smetanu. Před podáváním ozdobíme osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou.