Suroviny
- vepřová panenka 1
- slanina
- listové těsto 1
- žampiony
- vejce 1
- dijonská hořčice
- zelenina (dle chuti, např. mrkev, cuketa)
- máslo
- tymián
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Panenku očistíme, osolíme, opepříme a na pánvičce zprudka zatáhneme. Žampiony rozmixujeme a na pánvičce na másle zbavíme vody. Osolíme a okořeníme. Rozložíme si plátky najemno nakrájené slaniny, na plátky vyložíme osmažené žampiony.
- Zatáhnutou panenku potřeme dijonskou hořčicí a poté zabalíme do slaniny s žampiony.
- Celý váleček pak zabalíme do listového těsta. Váleček potřeme vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 25 minut. Panenka o průměru cca 4–5 cm bude uprostřed lehce růžová. Mezitím si připravíme zeleninu.
- Nakrájíme na tenké plátky a na másle osmažíme do změknutí. Po vyjmutí panenky z trouby je potřeba nechat oddechnout, aby se dobře krájela.
Autor receptu: Jakub Vaculík