Suroviny
Postup přípravy
- Panenku očistíme, odblaníme, potřeme olejem, solí a grilovacím kořením ze všech stran rovnoměrně a necháme odpočinout v lednici na pár hodin. Panenku vyndáme z lednice cca 20 minut před smažením. Troubu zapneme na 180 °C a necháme nahřívat. Oloupané, pokrájené brambory dáme uvařit do osolené vody doměkka. Během vaření si na kousku másla necháme zesklovatět světlé (bílé a světle zelené), na kolečka pokrájené části jarních/lahůdkových cibulek, ke kterým následně přidáme osmažit a rozvonět drobně pokrájenou slaninu. Odstavíme.
- Mezitím, co se nám brambory vaří, si panenku zprudka zatáhneme ze všech stran na pánvi (cca 3 minuty z každé strany) a vložíme do trouby na 10 minut. Časový rámec pečení je relativní. Cílem je panenku udělat „dorůžova“, medium rare. Po 10 minutách si ji vytáhneme a rozkrojíme, abychom se podívali, jestli je již hotová. Pokud je syrová, necháme péct dalších cca 5 minut. Vše záleží na typu trouby a velikosti panenky. Panenka by měla být růžová uprostřed. Můžete použít teploměr a celý proces si ulehčit.
- Zatímco se nám panenka nahřívá v troubě, si uděláme sýrovou omáčku. Na pánvi, na které jsme dělali panenku, si necháme rozpustit tavený a tvrdý sýr, přidáme pepř. Přidáme trochu smetany nebo mléka. Vařené brambory scedíme, rozšťoucháme, přidáme osmaženou cibulovou směs se slaninou. Vše promícháme, dle chuti osolíme a opepříme a kdo chce, může brambory zjemnit dle chuti dvěma, třemi lžícemi smetany.