Suroviny
Postup přípravy
- Brambory neloupeme, ale jen necháme namočené ve vodě, než připravíme panenku. Nakrájíme je na kostičky, přidáme nakrájenou pažitku, slaninu na kostičky, prolisovaný česnek, sůl, pepř, koření na steaky a polijeme olejem a ručně promícháme. Brambory dáme do trouby na 220 °C cca na 40/45 minut. Z panenky ořežeme blány, umyjeme, osolíme, opepříme, přidáme koření na steaky a vyválíme v nakrájeném tymiánu. Poté zabalíme do plátků slaniny a ovážeme nití.
- Panenku necháme zatáhnout na pánvi s cca 2 lžícemi oleje, aby byla z každé strany pěkně opečená. Přilejeme vývar a dáme do předehřáté trouby na 220 °C na cca 8 minut. Panenku dáme na talíř a do vývaru přidáme máslo na přeliv. Cibuli nakrájíme na proužky a necháme zesklovatět na pánvi. Přidáme cukr, vinný ocet a necháme zhoustnout, potom přidáme trochu soli.