Head
- vepřové maso 1.25 kg
Sýrová vinná omáčka
- sýr g
Head
- olivový olej 6 lžíce
- pepř 25 kuliček
- sůl
- tymián 3 snítky
- bílé víno 100 ml
- smetana na vaření 250 ml
- jihočeská niva 100 g
- zlatá niva 35 g
- slunečnicový olej 2 lžičky
- olivový olej 6 lžiček
- pepř
Postup přípravy
- Panenku nakrájíme na plátky. Jablka nakrájíme na centimetre silné měsíčky. Všechny suroviny a lžičku slunečnicového oleje a pět lžiček olivového oleje v míse zamícháme tak, aby se jablka a maso pěkně obalily. Necháme aspoň hodinu odležet. Pak na jehly nebo špejle, začneme a končíme masem. Nejprve je opečeme na pánvi a mezitím si rozpálíme troubu s plechem potřeným olejem na maximum. Špízy dáme asi na šest minut dopéct do trouby.
- Sýrová vinná omáčka: Na pánvičce (pánvích) si povaříme víno, přisypeme nastrouhaný sýr a stále mícháme metličkou, aby byla omáčka hladká.
- Máslová bramborová kaše: Očištěné brambory rozčtvrtíme a uvěříme. Vodu slijeme a přidáme máslo. Vyšleháme, dochutíme solí, přikryjeme pokličkou a kaši zabalíme, aby nevychladla. Servírujeme se špízy a zalijeme omáčkou na nahřátých talířích.