První dortík
Druhý dortík
- voda 2 lžíce
- šlehačka 500 ml
- mascarpone 500 g
- vejce 6
Postup přípravy
- Mouku, cukr, olej, vodu, vejce, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme v těsto. Dáme na plech a pečeme 20-30 minut na 180°C . Smetanu dáme do hrnce a ohřejeme – nevaříme! Přidáme rozlámanou čokoládu, moučkový cukr a kakao a metličkou rozmícháme do úplného spojení. Necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne) a vyšleháme dotuha. Z upečeného korpusu vykrojíme kolečka, namažeme šlehačkou, posypeme kakaem a ozdobíme ovocem.
- Rozdělíme si bílky od žloutků. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s polovinou cukru a vodou vyšleháme do husté pěny, přidáme mouku, lehce zašleháme a přidáme třetinu sněhu. Promícháme. Přilijeme těsto do zbytku bílků a opatrně smícháme. Dáme na plech a pečeme při 180°C 10 – 15 minut. Smetanu vyšleháme dotuha, přidáme mascarpone a zašleháme. Z korpusu vykrojíme kolečka, natřeme krémem, ozdobíme ovocem a ošetříme želatinou.