Jablečná omáčka
- jablko 4
Na dokončení
Postup přípravy
- Rozinky zalijeme rumem a necháme je chvíli nasáknout. Oddělíme žloutky a bílky. Metličkou smícháme žloutky s mlékem, hladkou moukou a špetkou soli. Bílky vyšleháme do tužšího sněhu a lehce zapracujeme do těsta. Na pánvi rozehřejme máslo. Vylijeme na něj veškeré těsto a rozprostřeme rovnoměrně po celé pánvi. Pak na těsto nasypeme rovnoměrně rozinky (vylovené z rumu). Necháme opékat cca 7 minut na střední plamen, dokud nebude spodní strana opečená dozlatova. Poté placku obrátíme a necháme opékat pár minut, aby se těsto začalo opékat i z druhé strany. Poté začneme těsto trhat přímo v pánvi na menší kousky. Zasypeme roztrhané těsto cukrem krystal a skořicí. Poté kousky promícháváme, zatímco se cukr rozpouští a lehce karamelizuje. Přesuneme císařský trhanec na talíř a posypeme moučkovým cukrem. Do menší misky dáme omáčky a servírujeme přímo na talíři s trhancem.
- Švestková omáčka: Švestky rozkrájíme na malé kousky, dáme do menšího hrnce, podlijeme vodou a povaříme, podle chuti přidáme cukr a trošku skořice. Jablečná omáčka: Jablka pokrájíme na malé kousky, podlijeme vodou, povaříme a přidáme trošku skořice, na závěr můžeme lehce rozmixovat tyčovým mixérem.