Suroviny
Postup přípravy
- Švestky dáme do zapékací nádoby, posypeme cukrem a vším kořením. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 30 minut až do konzistence džemu, ovšem nesmíme připálit. Doladíme lžící citronové šťávy.
- Ve vodní lázni ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny, nakonec do ní zašleháme polovinu likéru. Nádobu s pěnou odstavíme z lázně a necháme vychladnout.
- Smetanu ušleháme dotuha. Mascarpone rozmícháme v míse a zapracujeme do něj ušlehanou smetanu a žloutkovou pěnu tak, aby vznikl hladký nadýchaný krém.
- V misce smícháme kávu a zbývající likér. Polovinu piškotů postupně jeden po druhém smočíme v ochucené kávě (postupujeme rychle, piškoty se nesmí rozmočit) a vyložíme jimi dno mísy. Na piškoty rozetřeme rozvařené švestky a na ně polovinu krému. Další vrstvu tvoří opět piškoty namočené v kávě a poté zbylý krém. Uhladíme ho, mísu přetáhněme potravinářskou fólií a uložíme nejméně na dvě hodiny, nejlépe však přes noc do chladničky.