Drobenka (1:1:1:1)
Jablka
- jablka Granny Smith 3
- červená jablka 3
- cukr krupice 1-2 PL
- rum 2-3 PL
- skořice
- citron
Krém
- mascarpone 4
- šlehačka 2
- moučkový cukr 150 g
- citronová kůra
- vanilka
Slaný karamel
- glukóza
- cukr krystal 140 g
- máslo
- smetana
- sůl 8 g
Postup přípravy
Drobenka
- Rozmixujeme vlašské ořechy, přidáme třtinový cukr, hladkou mouku, změklé máslo a trochu skořice. Rukama zamícháme a spojíme.
- Poté drobenku dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dozlatova na 180 °C.
Jablka
- Jablka oloupeme a nakrájíme, dáme do hrnce, přidáme vanilkový lusk, citron, citronovou kůru, skořici a na závěr cukr a rum.
- Vaříme doměkka.
Slaný karamel
- Do hrnce dáme sůl, glukózový sirup a cukr krupici, zahřejeme a spojíme. Ke konci přidáme máslo.
- Postupně přilijeme horkou smetanu.
Krém
- Do mísy dáme mascarpone, šlehačku, moučkový cukr a vanilku, vyšleháme.
- Přidáme citronovou šťávu. Do skla dáme drobenku, přidáme krém a jablka.
Autor receptu: Iva Sarauerová