Brambory
- bylinky hrst
Steaky
- hořčice 1 lžíce
Šafránová omáčka
Steaky
Postup přípravy
- Panenku rozkrájíme na pět porcí, osolíme, opepříme a do středu uděláme zářez ostrým nožem. Do zářezu napěchujeme česnek, nakrájený na tenké špalíčky a pár lístečků rozmarýnu. Porce masa zakapeme olivovým olejem a necháme odležet – nejlépe do druhého dne. Rozpálíme pánev, dáme na ni lžíci olivového oleje a vložíme porce masa. Opečeme je zprudka ze všech stran dohněda, trvá to asi deset minut, potom maso vyjmeme a vložíme do trouby, kterou jsme rozehřáli na 180°C.
- Brambory: Oloupané brambory uvaříme. Bylinky nasekáme nadrobno a přidáme k bramborům. Osolíme, opepříme, přidáme šťávu z masa a rozšťoucháme tak, aby zůstaly drobné kousky brambor.
- Šafránová omáčka: Do hrnce vlijeme půl sklenice bílého vína a zvolna ho vaříme, až se zredukuje na polovinu. Přidáme 300 ml smetany na šlehání a za stálého míchání necháme zredukovat na polovinu. Omáčku zjemníme lžící másla a špetkou šafránu. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Podáváme teplou.