Head
Na chimichurri
- česnek 2 stroužky
- mořská sůl maldon
- černý pepř
Postup přípravy
- Všechny bylinky na chimichurri dáme do hmoždíře, přidáme česnek, nasekané chilli a trochu oleje. Začneme míchat paličkou a postupně přidáváme olej, dokud nedosáhneme částečně tekuté konzistence. Dochutíme červeným vinným octem, opepříme a dosolíme podle potřeby. Rozpálíme litinový tál nad ohněm, dokud se z něj výrazně nekouří a celý ho posolíme. Rajčata překrájená na poloviny pokládám řeznou stranou dolů. Počkáme, než se kolem rajčat začnou objevovat hnědé bublinky, a pak je opatrně stáhneme. Řezná strana musí být do černa spálená. Rajčata v míse opatrně prohodíme s trochou vinného octa, s olivovým olejem a nasekanou mátou. Lehce osolíme, pokud je potřeba a pořádně opepříme. Salát necháme ležet.
- Steaky potřeme olejem, osolíme a posypeme nasekanými lístky rozmarýnu. Každý kus masa položíme přímo do rozpáleného uhlí a opékáme postupně z obou stran, stejně jako na roštu nebo na pánvi. Jakmile má steak hezkou nazlátlou barvu na povrchu, začneme hlídat vnitřní teplotu. Pokud chceme maso servírovat medium rare (55 °C), ze žáru ho sundáme při teplotě 50–52 °C a necháme ho na teplém místě dojít. Odpočatý steak pak nafilírujeme na tenké plátky na servírování.
- Na talíř servírujeme nejdřív salát ze spálených rajčat, vedle pak plátky masa a na ně lžíci chimichurri. Vše lehce osolíme maldonskou solí a opepříme. Můžeme zakápnout olivovým, nebo bylinkovým olejem.