Houskový knedlík
- rohlík 2 ks
- droždí 1/2
- hrubá mouka 500 g
- mléko 500 g
- vejce 2 ks
Staročeský hovězí guláš:
- hovězí kližka 2,5 kg
- cibule 2 kg
- rajský protlak 2 ks
- česnek 2 stroužky
- sladká paprika
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Houskový knedlík: Nejprve si z droždí, hrubé mouky a mléka připravíme kvásek, který se následně promíchá se zbytkem ingrediencí, včetně na kostičky pokrájených rohlíků, a vypracujeme těsto.
- Necháme hodinu kynout na teplém místě. Poté vytvarujeme šišky, které vaříme ve vroucí vodě z každé strany 20 minut.
- Staročeský hovězí guláš: Cibuli pokrájíme a osmažíme až úplně dohněda, pak přidáme maso pokrájené na kostičky a necháme zatáhnout.
- Až se vypaří veškerá tekutina, přidáme česnek a rajský protlak, zaprášíme sladkou paprikou, zarestujeme a podlijeme vodou. Vaříme doměkka až 3,5 hodiny.
Autor receptu: Dominika Přibylová