Postup přípravy
- Zakoupíme jednu mraženou slepici od 1 kg. Slepici naporcujeme na čtvrtky z důvodu pohodlnější manipulace při vaření. Umyté čtvrtky slepice uložíme na dno 5litrového hrnce spolu s připravenou zeleninu (celer, petržel, dvě mrkve a jednu cibuli i se slupkou) a zalijeme studenou vodou, vodu lehce osolíme (jedna lžíce soli), přidáme pepř, nové koření a pozvolna přivedeme do varu.
- Po svaření sebereme z hladiny lžící pěnu, která má zásadní význam na čirost vývaru. Vývar táhneme pozvolným varem 2,5–3 hodiny (pokud je čas, tak i déle). Uvařený vývar opatrně přelijeme do menšího hrnce, přičemž použijeme cedník. Poté vyjmeme z hrnce zeleninu a maso, maso obereme od kosti a z kůže, nakrájíme na malé kousky a přidáme do polévky. Zeleninu do polévky již nedáváme, protože je zcela bez chuti a vyvařená.
- Nudle do polévky vaříme zvlášť ve slané vodě. Nudle po uvaření scedíme a propláchneme studenou vodou, necháme okapat a překlopíme do misky. Přidáváme je před podáváním polévky přímo do misky. Vývar se výrazně nedochucuje, samotný vývar má svou specifickou chuť.
Autor receptu: Kristýna Čajanová