Dresink
- sůl - -
Postup přípravy
- Čočku propláchneme, nasypeme do hrnce a zalejeme vývarem tak, aby byla ponořená s asi centimetrem až dvěma tekutiny navíc. Vaříme asi 25 minut nebo do požadované tvrdosti, na středním plameni. Mezitím si nakrájíme červenou papriku na osminy, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, a dáme asi na 30 minut do rozpálené trouby na 200 °C. Opečené papriky (černé skvrny na slupce vůbec nevadí) ještě teplé dáme na pár minut do igelitového sáčku zapařit, aby šly snáze loupat. Uvařenou čočku scedíme, ještě teplou ji promícháme s dresinkem.
- Na dresink smícháme uvedené ingredience v hrníčku a vidličkou promícháme tak, aby se spojily. Čočku s dresinkem dáme odpočinout do lednice. Pro dokončení salátu oloupeme opečené papriky a nakrájíme je na kostičky. Na každou porci salátu si necháme jednu osminku oloupané papriky vcelku na ozdobení. Šalotku nakrájíme na drobné kostičky a pokrájíme také lístky máty. S mátou je dobré nešetřit. Čočku s dresinkem smícháme se zbytkem připravených ingrediencí a opět vrátíme do lednice. Z lednice vyjmeme asi deset minut před podáváním. Podáváme s nadrobenou fetou, osminkou opečené papriky a lístky máty na ozdobu.