Šťouchané brambory
- brambory 3 kg
Head
- olej ( - volitelné ) 2 lžíce
Šťouchané brambory
Postup přípravy
- Nakrájené plátky masa naklepeme, opepříme a osolíme. Náplň dáme do středu naklepaných plátků masa, svineme, upevníme párátkem nebo nití, poprášíme moukou a na tuku opečeme. Závitky vyjmeme, ve výpeku osmahneme pokrájenou cibuli i česnek a vložíme zpět. Podlijeme vývarem nebo vodou a podusíme doměkka. Šťávu vydusíme do tuku, poprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou, promícháme a povaříme. Na závitky, zbavené párátek nebo nití, procedíme šťávu.
- Příprava náplně: Slaninu pokrájíme na kostičky, vyškvaříme, přidáme kolečka klobásy, pokrájené sterilované zelí, sůl a společně podusíme.
- Šťouchaný brambor: Oloupané brambory uvaříme doměkka, až se téměř rozpadají. Mezitím co se nám brambory vaří, osmahneme na másle dozlatova najemno nakrájenou cibulku. Ke zlatavé cibulce přidáme kolečka jarní cibulky a na malé kousky pokrájené uzené. Chvíli společně opékáme, později přilijeme trochu vody, osolíme, opepříme a podusíme pod pokličkou. Zbylou vodu necháme již bez pokličky odpařit. Uvařené brambory scedíme a v hrnku rozšťoucháme. Přidáme připravenou směs a ohřáté mléko. Hrnec přikryjeme pokličkou, pevně chytíme mezi utěrky a chvilku usilovně třeseme, aby se vše řádně promíchalo. Opakujeme, dokud nám konzistence nebude vyhovovat. Hotové šťouchané brambory naaranžujeme na talíř a posypeme petrželkou či pažitkou.