Suroviny
Postup přípravy
- Cizrnu slijeme a dáme vařit (3 cm vody nad hladinou cizrny). Pak slijeme pohanku a také dáme vařit s 1,5násobkem vody. Pohanku vaříme na skus (al dente). Dovařenou pohanku scedíme a přidáme trošku olivového oleje, nadrobno nakrájený koriandr (a menší část orestované cibule, kterou dáme na kari směs – viz dále) a zlehka zamícháme.
- Že je cizrna dovařená, poznáme tak, že na zkoušku jednu vyndáme a ona se nám roztlačí mezi prsty. Uvařenou cizrnu pak scedíme. Následně na prkénku nakrájíme nadrobno cibuli, česnek a zázvor. Rajčata a žampióny nakrájíme na menší kostičky. Růžičky brokolice rozkrájíme.
- Pak si připravíme kari směs: Do kávového mlýnku dáme sůl, římský kmín, pepř, chilli a vnitřky tobolek kardamomu a rozmixujeme na prášek. Rozehřejeme pekáč a dno vylijeme olivovým olejem. Pak přidáme cibuli, česnek, zázvor a restujeme asi 2 minuty (část směsi odložíme na pohanku). Pak přidáme kari směs z kávového mlýnku a minutu restujeme. Dáváme pozor, abychom nespálili pánev. Teď pánev lehce podlijeme troškou kokosového mléka a přidáme uvařenou cizrnu, rajčata, žampióny a lehce orestujeme.
- Pak do pánve vlijeme všechno kokosové mléko a chvíli vaříme. Poté přidáme brokolici a asi 3 minuty vaříme. Když je brokolice křupavá, přidáme citrónovou šťávu, březový cukr a zamícháme. Pokud chceme omáčku hustější, tak do mixéru slijeme trošku kari směsi i se šťávou z pánve a rozmixujeme vše do hladka. Toto pak zpátky vlijeme do pánve. Kari směs je hotová.
- Pro servírovaní dáme nejdřív na talíř bylinkovou pohanku a pak nalijeme kari směs i se šťávou. Dozdobíme pár lístky koriandru.
Autor receptu: Peter Kukuk