Suroviny
- vejce 4
- mléko 1 l
- vanilkový cukr 2 sáčky
- moučkový cukr 7 PL
- vanilkový pudink 1
- olej
- sůl
Postup přípravy
- Mléko nalejeme do hrnce, přidáme vanilkový cukr a přivedeme k varu. Mezitím oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme tuhý sníh, při šlehání přidáme moučkový cukr a špetku soli.
- Až mléko začne probublávat, stáhneme teplotu a s pomocí lžiček vytvarujeme z bílků sněhové obláčky, které uvaříme v mléku (nebo v mikrovlnné troubě). Až budou uvařené obláčky, vyndáme na talíř a necháme vystydnout.
- Ke žloutkům přidáme vanilkový cukr, zhruba půl sáčku vanilkového pudinku a 1 dcl mléka. Vyšleháme do pěny. Pak mléko přivedeme zpátky do bodu varu a při stálém míchání přilejeme žloutky.
- Sledujeme hustotu, nesmí byt ani příliš hustý ani příliš řídký. Do mističek nabereme pudinkové mléko, do toho naložíme 2–3 kousky sněhových obláčků, ozdobíme sušenkou a nastrouhanou čokoládou. Dezert podáváme vychlazený.
Autor receptu: Zsolt Bari