Suroviny
- hruška 3
- citronová šťáva
- skořice 1 svitek
- badyán 3 hvězdičky
- kardamom 5 tobolek
- ibišek 1,5
- ibiškový květ
- jablečný džus 475 g
- pomerančová kůra z 1/2 pomeranče
- cukr krupice 3 PL
- zakysaná smetana
- měkký tvaroh
Ořechy
- máslo 1 PL
- med 60 ml
- pekanové ořechy 100 g
Postup přípravy
- Hrušky oloupeme (stopku můžeme ponechat), rozpůlíme, vyjmeme jádřince a důkladně̌ je pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Do mělčího hrnce, kam se hrušky vejdou, vložíme všechny ostatní ingredience kromě zakysané smetany a cukru. Hrušky vložíme v jedné vrstvě do hrnce řezem dolů. Vaříme odkryté na mírném ohni asi 20 minut nebo podle typu hrušky. Hrušky by měly být měkké, ale stále pevné, aby se nerozpadaly. V polovině vaření je otočíme.
- Hotové hrušky vyjmeme a dáme stranou. Zesílíme oheň, přidáme cukr a necháme tekutinu zredukovat, aby zhoustla na sirup. Mezitím připravíme ořechy. V rendlíčku rozpustíme máslo a přidáme med. Vsypeme ořechy, mícháme a vaříme 5 minut, aby se ořechy obalily v medu. Pak vlijeme na nepřilnavou podložku nebo plech vyložený pečicím papírem a jemně ořechy oddělíme od sebe. Necháme zchladnout.
- Zakysanou smetanu rozmícháme s tvarohem dohladka a rozdělíme ji na talíře. Na směs položíme vždy polovinu hrušky řezem nahoru, vše pokapeme sirupem a přidáme medové ořechy.
Autor receptu: Marie Sloupová