Suroviny
- Uzená vepřová žebra 1 kg
- cibule 3 ks
- bílé fazole 0,5 kg
- červené víno (suché) 0,7 l
- rajčatový protlak 1 - 2 pl
- česnek 3 - 4 stroužky
- bobkový list 5 ks
- nové koření
- černý pepř (celý)
- zelený pepř (celý)
- oregano
- petrželová nať
Postup přípravy
- Kilogram žebírek dáme vařit do slané vody s pěti bobkovými listy, deseti kuličkami nového koření, stejným počtem kuliček černého a zeleného pepře. Jakmile je maso měkké, vytáhneme je a přidáme tři velké, na hrubé kusy nakrájené cibule, a hlavně malé, bílé fazole, které se od předchozího večera máčely ve studené vodě, aby pěkně nabobtnaly.
- A zase to všechno vaříme, pomalu, dlouho... Postupně přidáváme červené víno, později přihodíme lžíci rajčatového protlaku, nejraději toho domácího. Vaříme do změknutí fazolí, pak přidáme maso z žebírek, nadrobno nasekané tři, čtyři stroužky česneku. Koření se oreganem, podáváme s bílým chlebem, červeným vínem, zelenými olivami, kozím sýrem…
Autor receptu: Libor Jan