Domácí houstičky
- hladká mouka 200 g
- polohrubá mouka 200 g
- droždí 1,5 kostičky
- cukr
- máslo 2 lžíce
- sůl
- mléko
Postup přípravy
- Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme a oloupeme. Oloupaná vejce rozpůlíme, žloutky dáme do misky, přidáme nastrouhaný sýr, majonézu, kari koření, nasekanou zelenou petrželku, pepř a sůl. Naplníme půlky vajec a ozdobíme kouskem rajčete, papriky a okurkou. Plněná vejce jsou dobrým pohoštěním při oslavách.
- Domácí houstičky: Odváženou mouku sesypeme v misce dohromady, osolíme, uděláme důlek, do kterého nasypeme rozdrobené droždí, trošku pocukrujeme a zalijeme vlažným mlékem, aby nám vzešel kvásek. V troše vlažného mléka rozpustíme dvě lžíce másla, spojíme s kváskem a zaděláme těsto (trochu řidší). Po vykynutí upleteme housky, které poklademe na plech s pečicím papírem, pomažeme je rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem nebo kmínem a hrubou solí. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.