Head
Postup přípravy
- Do pekáče nalijeme bíle víno a vývar, do směsí položíme česnek rozkrojený napůl, tymián, řapíkatý celer, na měsíčky rozkrojený pomeranče, a na to vše položíme osolená a opepřená kachní stehna. Pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby na 140°C a pečeme asi dvě hodiny doměkka. Pak stehna vyjmeme z pekáče, šťávu scedíme, přepasírujeme přes sítko do hrnce a na plotýnce zredukujeme. Malou kostku másla obalíme v mouce (francouzská kulička) a pomalu rozpouštíme ve šťávě, kterou tímto zahustíme. V hrnci na malém plamení zredukujeme džus na sirup, kterým potřeme kachní stehna. Ty vrátíme na chvíli zpět do trouby, a dopékáme na 180°C, aby nám vznikla křupavá pomerančová kůrčička.
- Uvařené a osolené brambory rozšťoucháme s máslem a horkým mlékem, dokud nám nevznikne hladká kaše.
- Upečenou kachnu podáváme s bramborovým pyré a plátkem pomeranče.