Těsto
- bílek 125 g
- cukr krupice 200 g
- kukuřičný škrob 1/2 PL
- ocet 1 ML
Krém
Postup přípravy
Těsto
- Bílky vložíme do větší nádoby a šleháme. Nejprve na střední rychlost, a když bílky začnou tvořit sníh, přidáváme postupně po lžících připravený cukr a pečlivě jej postupně zašleháváme. Po zašlehání všeho cukru zvýšíme otáčky na nejvyšší rychlost a šleháme ještě alespoň 10 minut.
- Šlehání je totiž na přípravě Pavlovy tou nejdůležitější částí. Dobře ušlehaný sníh poznáme tak, že po vytažení metliček tvoří vysoké rovné špičky. Sněhem naplníme zdobicí sáček se špičkou vhodnou na přípravu indiánů nebo s otvorem ve tvaru hvězdice. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme 2 cm vysoké větrníky o průměru 5 cm s malým důlkem uprostřed. Troubu předehřejte na 100 °C a sušíme cca 2 hodiny.
Krém
- Do misky vložíme mascarpone, přidáme šlehačku, máslo, moučkový cukr a Amaretto.
- Mícháme pomalu, aby se krém nesrazil.
Slaný karamel
- Do hrnce vložíme cukr a začneme zahřívat. Jakmile se rozpustí, stáhneme z plotny a necháme chvilku vychladnout, přidáme máslo a smetanu. Pozor, cukr je velice horký, dbejte veliké opatrnosti.
- Závěrem vezměte těsto, naplňte krémem, přelijte slaným karamelem a posypte rozdrcenými makadamovými ořechy.
Autor receptu: Marie Fričová