Suroviny
- husí játra 500 g
- portské víno 130 ml
- smetana 50-100 ml
- máslo 250 g
- červená cibule 2
- červený vinný ocet
- cukr krystal
- česnek 5 stroužků
- sušené brusinky
- tymián 1/2 ml
- sůl
- pepř
Cibulové chutney
- červená cibule 3
- červený vinný ocet 2 PL
- cukr krystal 2 PL
- portské víno 150 ml
- tymián
- máslo 1/4
Domácí chleba
- žitná chlebová mouka 200 g
- pšeničná chlebová mouka 300 g
- hladká mouka 300 g
- celý kmín 1 ML
- mletý kmín 1 ML
- sůl 3 ML
- droždí 1/2 kostky
- voda 490 g
- cukr 1 ML
Postup přípravy
- Husí játra nakrájíme na kousky o velikosti cca 2 cm, na rozehřátém másle orestujeme lehce do hněda červenou cibuli nakrájenou najemno, pak přidáme játra, 5 ks stroužků česneku, ½ lžičky sušeného nebo 1 lžičku čerstvého tymiánu, sůl a pepř dle chuti a 2 minuty restujeme. Podlijeme cca 130 ml portského vína a necháme odpařit alkohol. Stáhneme z plotny a necháme 10 minut vychladnout. Dáme vše do mixéru, přidáme ¼ másla, 50–100 ml 40% smetany, dochutíme solí a rozmixujeme do požadované konzistence. Nandáme do skleničky a dáme ztuhnout. Servírujeme na krajíc chleba s listem salátu, cibulovým chutney a zdobíme naloženými brusinkami.
- Cibulové chutney: Tři velké červené cibule nakrájíme na nudličky. Zpěníme ¼ másla a 5 minut na něm zarestujeme cibuli. Přidáme 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce červeného vinného octa, 1,5 dcl portského vína a snítku čerstvého tymiánu. Vaříme na středním plamení odklopené, dokud se neodpaří víno. Před podáváním lehce zahřejeme.
- Domácí chléb: Rozdrobíme ½ droždí se lžičkou cukru a rozetřeme na kašičku. Dolijeme 490 g vody a rozmícháme metličkou (místo vody můžeme dát pivo nebo syrovátku). Přidáme 200 g žitné mouky, 300 g pšeničné chlebové mouky a 300 g hladké mouky, 3 lžičky soli, 1 lžičku mletého kmínu a 1 lžičku celého kmínu. Těsto zaděláváme 10 minut v robotu nebo 30 minut ručně. Větší nádobu vytřeme olejem a přiklopené necháme kynout 1 hodinu (po 30 minutách přeložíme okraje do středu).
- Po vykynutí těsto přeložíme a utáhneme do tvaru ošatky. Ošatku pořádně vysypeme žitnou moukou, aby se na ni těsto nepřilepilo, a dáme ji do uzavřené nádoby a necháme kynout další hodinu. 30 minut před vykynutím rozehřejeme troubu na 200 °C, do spodu dáme vyšší plech na vodu a do středu předehřát plech nebo kámen na pizzu.
- Po vykynutí musíme postupovat rychle. Vykynuté těsto přendáme do trouby na kámen a do spodního plechu nalijeme cca 300 ml horké vody a rychle troubu zavřeme. Pečeme 15 minut na 250 °C, pak 30 minut na 190–200 °C. Po upečení necháme vystydnout na mřížce.
Autor receptu: Lucie Vlčková