Suroviny
Head
- kuřecí maso 100 g
- olej 3 lžíce
- máslo 125 g
- droždí 15 g
- tymián 1/2 lžičky
- bobkový list 1
- víno 3 lžíce
- smetana 3 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Paštika: Játra, maso očistit, omýt, pokrájet. V pánvi na oleji z části orestovat kousky masa, přidat dvě lžíce másla, tymián, bobkový list a játra - zprudka osmahnout 3-4minuty. V polovině restování přidat cibulku. Po orestování přilít víno a nechat odpařit. Dále přilít smetanu, odstavit z plotny a nechat prohřát. Vše rozmixovat s postupným přidáváním másla. Dochutit solí a pepřem. Přelít do formy a dát vychladit aspoň na dvě hodiny. Podávat s brusinkami a domácí bagetkou.
- Bagetky: Vyrobíme si kvásek z 10 ml vody, droždí a cukru. Směs dáme do tepla na asi 10 minut. Poté do směsi přimícháme ostatní ingredience a dvě deci vody, přendáme do robotuz a necháme pomalu míchat deset minut. Těsto rozdělíme na dvě části, pomoučíme, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na 30 minut. Pak vypracujeme z každého bochánku oválnou dvoumilimetrovou placku, kterou samostatně zarolujeme do válečku a necháme kynout na plechu 40 minut.
- Troubu předehřejeme na 230°C, stěny trouby potřísníme vodou a vložíme plech s bagetkami. Teplotu snížíme na 200°C a pečeme cca 17 minut.