Suroviny
- olivový olej 5 PL
- vejce 13
- žloutek 4
- guanciale (kořeněné vepřové líčko) 375 g
- špagety 875 g
- čerstvě namletý pepř
- strouhaný parmazán 1 a 1/4 hrnku
Postup přípravy
- Guanciale (sušená slanina) nakrájíme na kostičky. Špagety dáme vařit dle návodu, mezitím v pánvičce osmahneme guanciale za občasného míchání dozlatova a ihned stáhneme z plamene.
- V míse ušleháme žloutky s celým vejcem a přidáme pecorino, vzniknout by měla hustá kaše. Je-li příliš suchá, můžeme opatrně po lžících přidat vodu, ve které se vaří špagety, nemělo by to však být nutné.
- Těsně před dokončením špaget smícháme vychladlou slaninu s vaječnou směsí a řádně opepříme. Špagety scedíme, ale měly by zůstat ještě mírně vlhké, a rovněž přidáme do mísy.
- Vše rychle smícháme (teplotou špaget zajistíme, že se vajíčka dostatečně prohřejí) a ihned podáváme.
Autor receptu: Soňa Dobyšar