Suroviny
- máslové sušenky 200 g
- máslo 120 g
Náplň
- krémový sýr 600 g
- zakysaná smetana 200 ml
- moučkový cukr 250 g
- citronová šťáva 1,5 ML
- citronová kůra
- vanilkový extrakt 1,5 ML
- vejce 3
- žloutek 1
Na potření
- zakysaná smetana 250 ml
- moučkový cukr 1 PL
- citronová šťáva 2 ML
Postup přípravy
- Na korpus nasypeme sušenky do sáčku, rozdrtíme je válečkem a smícháme s rozpuštěným máslem. Můžeme je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální. Rozevírací dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžeme vyložit pečicím papírem.
- Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujeme dnem skleničky na dně formy. Korpus dáme do chladničky a necháme ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to 10 minut při 180 °C – bude křupavější. Troubu ztlumíme na 160°C. Do čerstvého sýra po částech přidáváme zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou šťávu i kúru a vanilkový extrakt. Pak do hladké hmoty po jednom zamícháme vejce a žloutek.
- Vlijeme na korpus a necháme 5 minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu. Pečeme 25–30 minut. Přestaneme péct o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud bychom cekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl, popraskal, a hlavně bychom přišli o fenomenální krémovou konzistenci. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáme, že se těsto chvěje podobně jako želé.
- Vychladlý dezert zakryjeme alobalem a dáme do druhého dne odpočívat do chladničky. Zakysanou smetanu utřeme s moučkovým cukrem a citronovou šťávou, vychladíme. Cheesecake vyjmeme z formy, potřeme vychlazenou ochucenou smetanou a servírujeme.
Autor receptu: Josef Ptáčník, Tomáš Soukup