Head
- rýžové kulaté papíry 10 ks
Základní vietnamská omáčka nuoc cham
- cukr 1.5 PL
- limetková šťáva 2-2.5 PL
Head
- salátová okurka 1 kus
Základní vietnamská omáčka nuoc cham
- voda 250 ml
Head
- máta None kus
Základní vietnamská omáčka nuoc cham
- černý pepř None
- chilli paprička 1/2
Postup přípravy
- Vermicelli nudličky vložíme do hlubší mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát. Hotové nudle slijeme do cedníku a důkladně je propláchneme studenou vodou, zastavíme tím var. Krevety 2–3 minuty orestujeme na pánvi, na másle a rozmačkaném česneku. Do hlubšího talíře si připravíme vroucí vodu na rýžový papír, vedle položíme větší mělký talíř na samotné balení závitků. Jednotlivé kousky rýžového papíru vždy na pár sekund namočíme do horké vody, jakmile papír změkne, okamžitě ho vyndáme z vody ven. Necháme okapat a uhladíme na mělkém talíři.
- Doprostřed rýžového papíru postupně skládáme lístky koriandru a krevety, přidáme rýžové nudle, okurku a lístky salátu, navrch ještě vložíme lístky máty, bazalky. Rýžový papír začneme balit odspoda, jako když chcete udělat obálku, v polovině balení přidáme obě strany (levou a pravou) přehnutím jejich okrajů ke středu a pokračujeme v balení. Krevety a bylinky by měly lehce prosvítat a být zhruba uprostřed rolky. Hotové závitky podáváme při pokojové teplotě.
- Vietnamská omáčka Nuoc Cham: Do hmoždíře nasypeme cukr, vlijeme rybí omáčku, rýžový ocet, šťávu z limetky, čtvrt vody a paličkou od hmoždíře pomalu celou směs rozmělníme, aby se rozpustila. Do směsi přidáme česnek nakrájený na plátky, kousek pokrájené chilli papričky, pár koleček čerstvé mrkve a dolijeme zbytkem vody.