Suroviny
- krkovice 1 kg
- klobása 500 g
- slanina 500 g
- cibule
- česnek
- směs koření
- olej
- sůl
- pepř
- žlutá paprika
- červená paprika
- zelená paprika
Postup
- Maso si nakrájíme na kostky o velikosti cca 1 cm a naložíme do marinády z oleje, soli, pepře a česneku. Dáme do lednice chvíli odpočinout. Nakrájíme si papriku, cibuli, klobásu. Slaninu nakrájíme na menší kousky než maso. Jakmile máme všechno nakrájené, dáváme to na špejle. Maso, papriku, klobásu, cibuli, slaninu… Postup je libovolný. Jakmile máme všechny špízy, dáme do remosky a pečeme 45–60 minut. Až bude maso měkké, špízy jsou hotové.
- Mezitím, co se nám pečou špízy, dáme si vařit brambory. Brambory necháme v celku a vaříme až do té doby, co budou skoro uvařené. Jakmile jsou brambory uvařené, slijeme a necháme vychladnout. Až budou skoro studené, položíme na plech a rozmáčkneme je sklenicí, aby se z nich stala placka. Tyto placky posypeme parmazánem, pokapeme trochou oleje, můžeme přidat sůl, pepř nebo sušený česnek. Dáme péct do trouby cca na 20 minut (dle trouby). Tím, že jsou brambory uvařené, jde jen o to, aby se rozpustil parmazán a spojil nám bramboru v placku.
- Jako poslední si uděláme česnekový a pálivý dip. Česnekový dip si uděláme ze zakysané smetany, prolisovaného česneku, soli a limetkové šťávy. Vše je dle individuální chuti. Pálivou majonézu uděláme smícháním majonézy, kečupu a chilli. Také dle chuti. Pak už jen naservírujeme na talíř a podáváme.
Autor receptu: Valentýna Jonaitis