korpus
- hladká mouka 250 g
- kakao 15 g
- máslo (změklé) 113 g
- cukr krupice 300 g
- vejce (velká, pokojové teploty (když menší, tak 3)) 2 kusy
- podmáslí 240 ml
- barvivo (červené) dle potřeby
- ocet 1 lžička
- jedlá soda 1 lžička
- sůl špetka
krém
- mascarpone 250 g
- krémový sýr (Philadelphia nebo žervé) 250 g
- moučkový cukr 100 g
- smetana ke šlehání (33%) 350 ml
- vanilkový extrakt trochu
Postup
- Korpus: Předehřejeme si troubu na cca 175 °C. Smícháme mouku s kakaem a solí a dáme stranou. V další misce smícháme podmáslí a červené barvivo. V největší misce vyšleháme máslo, do kterého následně přidáme cukr, promícháme a přidáme i vajíčka. Celé dohromady pořádně vyšleháme. Postupně přidáváme směs mouky a podmáslí. Směs s moukou přidáme na třikrát a směs s podmáslím na dvakrát.
- Nakonec si v malé misce smícháme ocet se sodou a rychle vmícháme do těsta. Hotovou dortovou směs vlijeme do formy cca 28 cm a dáme péct cca na 30–35 minut (dle trouby). Kontrolujeme špejlí, jestli je korpus upečený. Jakmile bude korpus upečený, necháme ho vychladnout. Po vychladnutí z něj vykrajovátkem vykrojíme mini dortíky a každý zvlášť přeřízneme na půl.
- Krém: Vyšleháme si šlehačku (můžete přidat ztužovač), do které postupně vmícháme mascarpone, sýr Philadelphia a cukr. Nakonec můžeme přidat i vanilkový extrakt. Mini dortíky pak už jen promažeme krémem a dáme do lednice odležet.
- Můžete nazdobit třeba ořechy nebo čokoládou.
Autor receptu: Valentýna Jonaitis