Suroviny
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme zeleninu, omyjeme ji, oloupeme a nakrájíme na kostičky (cuketu můžeme krájet rovnou i se slupkou), cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Rajčata necháme spařit a oloupeme. V hrnci na másle osmažíme na kostičky nakrájenou pancettu. Až zprůhlední, přidáme cibuli a česnek a opékáme doměkka. Vložíme nakrájenou zeleninu (přihodíme tu, která potřebuje větší čas na změknutí, například brambory, mrkev, kapustu). Přimícháme zbylou zeleninu, zalijeme vývarem a vodou a promícháme.
- Zatím nesolíme, protože pancetta může být slanější, přiklopíme pokličkou a necháme vařit cca 10–15 minut. Nakonec vsypeme oloupaná a pokrájená rajčata, provaříme, případně osolíme a opepříme. Podáváme s uvařenou těstovinou nebo rýží, případně posypeme parmezánem. (Pozor, parmezán bývá slanější, tak ať není polévka přesolená.)