Hlavní
- losos 1 kg
- mandarinka 8
Omáčka
- sójová omáčka 170 ml
- zázvor 10
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
Hlavní
- slunečnicová semínka
- sezamová semínka
- citron 1
- cukr 3 lžičky
- polníček
Postup přípravy
- Rozehřejeme si troubu (horkovzdušnou) na 200°C. Nejprve začneme omáčkou, sójovou smícháme společně s kolečky zázvoru, olivovým olejem a nasekaným česnekem. Celou tuto směs necháme pět minut povařit a pak vystydnout.
- Lososa si mezitím naporcujeme, kůží vzhůru položíme do nádoby a zalijeme vychlazenou marinádou, kde ideálně ponecháme dvě hodiny.
- Oloupané a nadrobno nakrájené mandarinky, citron, cukr a pět lžic vody smícháme, a vytvoříme tak zálivku. Polníček, mandarinky a zálivku promícháme na salát pod lososa.
- Filety osušíme a kůží dolů opečeme na másle, kratší dobu na opačné straně. Narychlo opečeného lososa položíme na plech a posypeme nahusto.