Postup přípravy
- Filety z lososa osolíme a opepříme. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a filety na ní položíme kůží dolů. Filety lehce přimáčkneme na pánev, aby se kůže rovnoměrně opekla. Z této strany lososa opékáme déle. Až se kůže opeče dozlatova a losos začne měnit barvu, můžeme opéct rybu i z druhé strany. Lososa dáme stranou a na pánev nalijeme citronovou šťávu, ve které necháme zesklovatět šalotku. Poté přidáme studené máslo, které pomalu krouživými pohyby necháme rozpustit v pánvi. Omáčku dochutíme a na závěr přidáme nasekanou petržel.
- Brambory a cukety nakrájíme a dáme vařit do osolené vody. Až změknou, slijeme vodu, přidáme máslo, ohřáté mléko a vše rozmixujeme. Podle chuti dosolíme a dopeříme. Pyré by mělo být hezky hladké.