Suroviny
- lilky 3 -
- čočka 250 g
- farmářský sýr - -
- cibule 1 -
- olivový olej 2 lžíce
- citronová šťáva - -
- kmín 1 lžička
- bazalka - hrst
- tahini pasta 5 lžic
- limetka - -
- sůl - -
- pepř - -
Postup přípravy
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Lilky podélně rozpůlíme, dužinu nakrojíme na mřížku, pokapeme olivovým olejem a okořeníme solí a pepřem. Pečeme necelou hodinu 170–180 °C.
- Cibuli nakrájíme na tenké plátky, smícháme se šťávou z poloviny citrónu, solí, pepřem a kmínem.
- Připravíme zálivku z tahini, druhé poloviny citrónu, soli a vody dle požadované konzistence.
- Farmářský sýr nakrájíme na kostičky, taktéž připravíme citrón či limetu na osminky a bazalku posekáme nadrobno.
- Čočku, dvě hodiny předem namočenou, uvaříme doměkka. Těsně před dopečením lilků ji ještě teplou smícháme s naloženou cibulkou.
- Na větší talíř servírujeme doprostřed lilek, který zčásti posypeme směsí čočky a cibulky, sýrem, zalejeme zálivkou a navrch přidáme bazalku. Na volné místo talíře umístíme dva kousky citrónu, který slouží na ozdobu, ale můžeme si jím jídlo též pokapat.