Head
- těstoviny 12-16 ks
- parmezán 100 g
Masové ragú
- víno 500 ml
Postup přípravy
- Na masové ragú si na trošce olivového oleje osmahněte najemno nakrájenou cibuli spolu s mrkví a celerem. Restujte, než bude zelenina měkká a dozlatova orestovaná. Přidejte česnek s rozmarýnem a restujte ještě další dvě minuty. Do základu přidejte oba druhy mletého masa a pokračujte, dokud se nevyvaří všechna šťáva. Směs podlijte polovinou červeného vína zamíchejte a vařte přibližně 35 minut. Jakmile se víno vyvaří, přidejte rajčata z konzervy. Nezakryté vařte další 1,5 hodiny. Pokud je třeba, podlijte směs trochou vody. Dle chuti osolte a opepřete.
- Mezitím se pusťte do přípravy bešamelové omáčky. Do středního rendlíku dejte mléko a přidejte bobkový list. Cibuli rozpulte, zapíchněte do ní hřebíčky a přidejte ji do rendlíku k mléku. Mléko přiveďte téměř k bodu varu a na mírném stupni vařte přibližně pět minut. Nechte vychladnout.
- V druhém rendlíku si připravte jíšku. Rozpusťte máslo, přidejte mouku a za neustálého míchání vařečkou restujte přibližně 30 vteřin. Takto připravenou jíšku odstavte z ohně a přidejte do ní přeceděné mléko. Míchejte tak dlouho, až bude mouka v mléce kompletně rozpuštěná. Do lesklé a hladké omáčky přidejte muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.
- Je třeba povařit lasagne v osolené vodě s kapkou oleje. Po chvilce je zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili proces jejich „měknutí“.
- Dno zapékací nádoby potřete připraveným bešamelem, na něj vyskládejte vrstvu lasagní a pak přidejte vrstvu masového ragú. Postup opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu tvoří lasagne, rajčatové ragú a bešamel, na který dáme nastrouhaný parmezán. Zapékáme v troubě 30–45 minut, až je povrch lasagní krásně zlatavý.