Hlavní
Bešamel
- mléko 1 l
- mouka 100 g
- máslo 100 g
- cibule 1
- muškátový oříšek
Boloňská směs
Posyp
- parmezán 100 g
Postup přípravy
- Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm začneme opékat. Za občasného míchání opékáme na středním plameni, dokud nezkřehne, pak přidáme mleté maso, důkladně jej rozdrobíme, přisypeme sůl, pepř a bylinky a budeme pokračovat v opékání. Když maso zhnědne, přilijeme víno a pokračujeme, dokud se nevypaří. Pak přisypeme krájená rajčata, směs přivedeme k varu, případně dochutíme a stáhneme plamen. Směs dusíme asi 1 hod, občas ji zkontrolujeme a promícháme.
- V jiném hrnci ohřejeme, téměř k bodu varu, mléko s oloupanou cibulí a bobkovým listem. Bude to trvat asi 5 minut. Pak směs odstavíme z plotny a přecedíme. V dalším hrnci rozpustíme máslo a přisypeme prosátou mouku. Metličkou intenzivně mícháme, dokud se nevytvoří jíška. Tu odstavíme z plotny a za stálého míchání do ní přilijeme mléko. Směs vrátíme na plotnu a na střední plamen za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
- Nakonec bešamel dochutíme, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Připravíme si zapékací mísu, kam navrstvíme střídavě pláty těstovin a boloňskou směs. Nahoru nalijeme bešamel a ten posypeme strouhaným parmazánem. Pečeme na 180 °C asi 40 min, posledních 10 minut bez poklice.