Drobenka
- hladká mouka (pšeničná) 70 g
- cukr 50 g
- máslo 50 g
dokončení
- mražené maliny 2 šálky
- vejce 1 kus
Postup
- Příprava zákvasu: Všechny ingredience vložíme do mísy, důkladně promícháme a necháme 10–15 minut odležet. Rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Mouku prosejeme do velké mísy, přidáme špetku soli, připravený kvásek, vychladlé máslo a vejce. Těsto mícháme, dokud se suroviny nespojí, a hněteme 5 minut. Přikryjeme je kuchyňskou utěrkou a necháme 20 minut odležet. Po uplynutí této doby vyjmeme těsto na pracovní plochu a rozdělíme ho na 10 stejných dílů.
- Z každého z nich vytvarujeme kuličku, položíme ji na plech vyložený pečicím papírem a dlaní ji zploštíme. Pak do každé z nich uděláme důlek na maliny: vezmeme skleničku vhodného průměru, položíme ji doprostřed koule a přitlačíme ji, aby vznikl důlek (důlek by měl být téměř až do plechu, aby maliny nevypadly ven). Důlek pak můžeme prsty opravit a vytvarovat droždí tak, aby byl okraj víceméně rovný. Okraje kynutých koláčů potřeme štětcem rozšlehaným vejcem. Do důlků vložíme maliny.
- Drobenka: Ingredience dáme do mísy a rozdrobíme je mezi prsty. Poté drožďové placky posypeme připravenou drobenkou. Pečeme při teplotě 190 °C asi 20–25 minut (dokud není pěkně propečený). Vyjmeme je a necháme vychladnout.
Autor receptu: Agnieszka Glowacka