Gratinované brambory
- brambory 400 g
- máslo 20 g
- smetana ke šlehání 125 ml
- mléko 125 ml
- muškátový oříšek 1/4 ML
- cibule 1
- česnek 2 stroužky
- mořská sůl
- drcený pepř
Postup přípravy
- Maso očistíme, posypeme všemi ingrediencemi a necháme dvě hodiny marinovat. Poté do vyhřáté trouby vložíme steaky, které potřeme kouskem másla a pečeme cca 15-20 minut na 180°C.
- Na gratinované brambory si troubu zahřejeme na 180°C. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací nádobu o litrovém objemu vymažeme máslem. Smetanu, mléko a čtvrt lžičky muškátového oříšku vložíme do rendlíku, na středním ohni přivedeme k varu a ihned stáhněme z plamene.
- Plátky brambor, cibuli, česnek, sůl a pepř navrstvěme do vymazané zapékací nádoby. Navrchu by při tom měla byt vrstva brambor. Rovnoměrně zalijeme horkou smetanovou směsí. Dáme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut, aby brambory změkly.
Autor receptu: Jan Řežábek