Krůtí roláda s nádivkou
Nádivka
Krůtí roláda s nádivkou
- hladká mouka 1 lžíce
- smetana na vaření 2-3 lžíce
Postup přípravy
- Krůtí roláda s nádivkou: Troubu rozehřejte na 180 až 200 °C. Krůtí prsa rozřízneme a rozklepeme na rovnoměrný plát.
- Rajčata slijte a nakrájejte na menší kousky, trochu nálevu ponechte stranou. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem, přidejte vejce, osolte, opepřete, posypte tymiánem a vmíchejte sušená rajčata i s trochou oleje. Promíchejte a odložte na 10 minut, až se tekutiny vstřebají.
- Pláty masa lehce osolte, pokryjte plátky slaniny, listy špenátu a nádivkou. Zarolujte, svažte kuchyňským provázkem a opečte ze všech stran v pánvi na rozpáleném másle, aby se maso zatáhlo. Cibuli rozprostřete do pekáčku a položte na ni roládu. Podlijte, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Podle potřeby podlévejte vývarem a pečte asi hodinu, potom odklopte a pečte dozlatova ještě cca 30 minut, za občasného přelévání výpekem z masa. Potom roládu vyndejte, zabalte do alobalu a nechte odpočinout.
- Výpek zaprašte moukou, opražte, zalijte zbytkem vývaru a přiveďte k varu. Podle chuti osolte, opepřete, případně rozřeďte vodou. Můžete také zjemnit trochou smetany. Pomalu nechte vařit 15–20 minut do zhoustnutí. Šťávou přelijte nakrájené plátky rolády a podávejte se šťouchanými bramborami.
- Šťouchané brambory po moravsku: Brambory uvaříme doměkka a scedíme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, silnější plátek domácí slaniny na kostičky a opečeme na pánvi. Přidáme cibulku a orestujeme ji dozlatova. Teplé brambory rozšťoucháme, podle chuti osolíme, posypeme cibulkou s kostičkami slaniny a podáváme.