Suroviny
- vepřová krkovice 5 plátků
- sójová omáčka 2 PL
- kremžská hořčice 2 PL
- rajský protlak 2 PL
- rozmarýn
- koření na maso
- sádlo 4 PL
- olej (česnekový)
- cibule 3
- česnek 4-6 stroužků
- červená paprika 1
- brambory 1 kg
- slanina 200 g
- smetana
- máslo
- kmín
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Krkovici omyjeme, osušíme, naklepeme a nařízneme okraje. Maso opepříme, zatím nesolíme. Připravíme se marinádu, ve které maso budeme péct, na plech dáme sójovou omáčku, kremžskou hořčici, koření na krkovici, rajčatový protlak, rozmarýn a sádlo, vše promícháme. Nakonec do marinády přidáme pokrájenou cibuli a česnek. Krkovici mezitím necháme zatáhnout na pánvi z obou stran na česnekovém oleji a sádle, přidáme do pekáče s marinádou, cibulí a česnekem. Posypeme kmínem a přidáme pokrájenou červenou papriku a sádlo.
- Maso dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme do měkka, během pečení otočíme. Brambory si oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do hrnce. Mezitím si na pánvičce osmažíme slaninu na kostičky spolu s jarní cibulkou. Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo, smetanu a rozšťoucháme. Nakonec přidáme osmaženou slaninu spolu s jarní cibulkou a promícháme.
Autor receptu: Martin Štícha