Suroviny
- brambory 3-4 ks
- česnek 6 kus
- smetana 150 g
- voda ( - volitelné ) 1 l
- česnek 3 kus
- chleba
- olivový olej 1 PL
- sůl
- pepř
- sušený česnek
Postup přípravy
- Palice česneku navrchu seřízneme tak, aby všechny stroužky česneku koukaly ven. Takto připravený česnek si zakápneme olejem, lehce osolíme, opepříme a zabalíme do alobalu. Vložíme do rozpálené trouby na 200 °C a pečeme cca 30–40 minut. Mezitím si oloupeme brambory, pokrájíme je na střední kostky, opláchneme a dáme vařit. Až bude česnek upečený a vychladlý, vymačkáme ho do malé misky. Poté česnek přidáme k bramborám a rozmixujeme do hladkého krému bez hrudek, vrátíme zpět na plotnu, přidáme smetanu, čerstvý česnek a dochutíme.
- Krutony: Z toustového chleba odkrájíme kraje a necháme si jen prostředek, ten nakrájíme na menší kostky. Připravené kostky opékáme na suché pánvi dozlatova.