Paštika
- kuřecí játra 900 g
- cibule 1
- špek 100 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- máslo 200 g
- česnek podle chuti
- tymián
- sůl
- pepř
Pletýnky
- hladká mouka 1 kg
- kvasnice 2 kostky
- žloutek 4
- tuk na pečení 100 g
- cukr krystal 3 hrsti
- mléko 500 ml
- olej
- vejce
- kmín
- sůl
Postup přípravy:
Paštika
- Kuřecí játra důkladně omyjeme a zbavíme je větších blan. V kastrole na kousku másla osmahneme nakrájenou cibuli, až zesklovatí, a špek nakrájený na malé kostky. Nyní k ní přidáme omytá a osušená játra, nakrájený česnek, tymián a trochu pepře.
- Játra zvolna restujeme na cibulce za občasného míchání asi 10 minut. Pak celý obsah kastrolu nasypeme do mixéru, přidáme změklé máslo, smetanu a lehce osolíme. Všechno rozmixujeme na pastu.
- Hotovou paštiku nalijeme do formy a necháme v ledničce ztuhnout.
Pletýnky
- Kvasnice rozdrobíme, zasypeme lžičkou cukru a přidáme trochu teplého mléka, přikryjeme a necháme vzejít. Mezitím dáme do mísy mouku, větší špetku soli a cukr, vše promísíme a přidáme vejce, mléko, rozpuštěný tuk a nakonec i kvásek.
- Vyhněteme na vláčné těsto a dáme kynout na teplé místo. Z vykynutého těsta pleteme na vále pletýnky, přeložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme posypat solí nebo kmínem.
- Domácí pletýnky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
Autor receptu: Tereza Bergerová