Suroviny
- cizrna 600 g
- špaldová mouka 500 g
- tahini 300 g
- citron 3
- slunečnicová semínka 50 g
- česnek 5
- olivový olej 100 ml
- jedlá soda
- římský kmín
- himalájská sůl
Postup přípravy
- Cizrnu si večer namočíme do vody. Následující den ji dáme uvařit, do hrnce s vodou přidáme špetku jedlé sody. Vaříme jen 30 až 40 minut.
- Mezitím smícháme slunečnicová semínka, špaldovou mouku s vodou a uhněteme těsto. Malé kousky těsta uválcujeme na tenké placky, které opákáme asi tři minuty z každé strany na pánvi. Dobře udělaná placka se pozná tak, že se nafoukne.
- Po půl hodině zkontrolujeme měkkost cizrny a i se zbytkem vody přendáme do mixéru. Během mixování přiléváme 300 g tahini, šťávu ze všech vymačkaných citronů, česnek, římský kmín a pět špetek soli. Cizrnu umixujeme do hladkého krému. Přendáme do mísy, lehce polijeme olivovým olejem a můžeme podávat. Jako příloha slouží indické placky.