Suroviny
- zelenina 1 ks
- hovězí směs 1 kg
- hovězí játra 300-400 g
- nové koření 3-4 ks
- vejce 1 ks
- strouhanka
- hladká mouka
- česnek 3-4 ks
- cibule 1 ks
- nové koření
- bobkový list 1 ks
- hřebíček 2 ks
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Do hrnce dáme vařit hovězí kosti, přivedeme k mírnému varu a sbíráme pěnu na vrchu, dokud se nepřestane tvořit. Poté vložíme zeleninu, přidáme 3–4 kuličky nového koření, jednu cibuli i se slupkou, 3–4 stroužky česneku, bobkový list a dva hřebíčky.
- Zeleninu vaříme pomalu do měkka a vyndáme, kosti s masem necháme ještě klidně dvě hodiny. Kosti vyndáme a měkké maso z nich případně obereme. Dáme do polévky zpátky a přidáme i nakrájenou zeleninu. Poté zapustíme vejce.
- Játrové knedlíčky: Hovězí játra rozemeleme, v misce si smícháme rozemletá játra se strouhankou, hladkou moukou, majoránkou, česnekem, solí a pepřem. Umícháme z toho tužší hmotu a poté lžící děláme knedlíčky a dáváme do polévky. Vaříme je v polévce, dokud nevyplavou na povrch, poté ještě 10 minut vaříme. Ochutnáme a případně dochutíme podle potřeby.