Head
- hovězí žebra 500 g
- hovězí kosti 2-3
- česnek 1
- cibule 1
- celer 250 g
- voda 4 l
- mrkev 150 g
- libeček 1
- celerová natě 1
- černý pepř 10
- nové koření 5
- petrželová nať 2-3
- sůl 1 PL
- pepř
Postup přípravy
- Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. Pěnu není nutné sbírat. Hovězí polévku po vypnutí necháme asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené vařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Játrové knedlíčky jsou vítány.
- Hovězí polévku od babičky podáváme teplou. Použijeme řídké kosti, tzv. špikové. Morkové jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.
- Domácí nudle: Z uvedených ingrediencí vypracujeme tuhé těsto, které rozválíme na tenkou placku a necháme proschnout. Poté nakrájíme tenké nudličky, opět necháme proschnout a poté vaříme v osolené vroucí vodě.